Üye Kayıt Üye Giriş

Endüstriyel ortamlarda kullanılacak ethernet


Endüstriyel ortamlarda kullanılacak ethernet kablolarına ilişkin ipuçları

Ethernet kabloları sadece evlerde kullanılmıyor demiştik. Eğer endüstriyel ortamlarda çalışacak ethernet kablolarını yaparken bazı hususları dikkate almaz isek hiç de hoş olmayacak bir çok sorun ile karşılaşabiliriz.

Endüstriyel ortamlarda içinden enerji geçen ve etrafa indiktif manyetik alan yayan bir sürü kablo , etrafa çılgınlar gibi harmonik yayan motor sürücüleri gibi etkenler ethernet kablosunun taşıdığı verileri ciddi anlamda bozabilir hatta haberleşmeniz kesilebilir.

Endüstriyel ortamlarda ki haberleşme protokelleri TCP/IP protokolleri gibi iletilen verilerin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığı her zaman kontrol etmez. TCP / IP verinin ulaşıp ulaşmadığını teyit ettiği için haberleşme kesilmez ama ciddi anlamda yavaşlar. Verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığının kontrol edilmediği protokeller de ise haberleşmemiz haberdar olmasızın kesilebilir. Buna örnek olarak UDP ‘ yi verebiliriz. UDP protokolünde verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilmez. Bu durumda yaptığınız ethernet kablosu eğer ortama uygun değilse sizi çok uğraştıracak bir serüven başlamış olur.

 

Peki endüstriyel ortamlarda nasıl ethernet kablosu kullanılır ?

Öncelikle her pair’in ve tüm kablonun shield’ li olmasına dikkat edin. Shiled’li RJ45 soket kulanın. Ekranı kesinlikle jack ekranı ile temas ettirin. (Turuncu-beyaz) – (turuncu) - (yeşil-beyaz) – (mavi) – (mavi-beyaz) - (yeşil) - (kahverengi-beyaz) - (kahverengi) kablo sıralamasına kesinlikle uyun. Bir şey fark etmez deme yanılgısına düşmeyin. Tüm bunlara dikkat ederseniz endüstryiel koşulara uygun kablonuz en olumsuz koşullarda bile size 100 metreye kadar mesafede haberleşme imkanı sunacaktır. Enerji kablolarına yakın yerden kabloları geçirmeyin.

Bilgisayar Dershanesi Ders Sahibi;
Bilgisayar Dershanesi

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER