Üye Kayıt Üye Giriş

Web Hosting Nedir?


Web Hosting Nedir?



Bir web sitesine ait dosyaların (resimler,dosyalar,videolar vb..) saklanma işlemine web hosting denir. Bu işlemin yapıldığı bilgisayarlar ise web server (web sunucusu) olarak adlandırılır. Aynı anda yüzlerce ve binlerce kişinin girebildiği bu web sunucularının donanım ve internet bağlantısı bakımından güçlü olmaları gerekmektedir.

Web sunucuları genel olarak internet bağlantılarının yüksek olması ve ekonomik olması nedeni ile datacenterlarda (veri merkezi) tutulmaktadır.

Web Hosting cümleciğinin Türkçe anlamı barındırmadır ancak bir çok kişi genel olarak hosting kelimesini kullanmayı tercih etmektedir bu da hosting kelimesini global yapmıştır. Kişilerin ve kurumların kısacası web sitesi sahibi olmak isteyenlere web sitelerini internette yayınlamalarına olanak sağlar.

Web Hosting Türleri:


Ücretsiz web hosting: Web hosting işi yapanlar veya web sitelerinde reklam yayınlayarak gelir elde etmek isteyenlerin sunduğu bir hizmettir. Hosting alanlarındaki limitlemeler oldukça fazla olduğu gibi profesyonel olarak web ile ilgileniyorsanız şahsen tavsiye etmeyeceğim bir servistir. Web siteniz çok iyi çalışırken bir anda siteniz tamamen kapanabilir ve sitenize ait yedeğiniz yok ise sitenizi kaydedebilirsiniz.

Paylaşımlı web hosting:
Paylaşımlı web hosting'de bir sunucu üzerinde birden fazla site barındırılmaktadır. Sunucu donanım ve internet bağlantısı bakımından yüksek bir özelliğe sahip ise bir sunucuda barındırılan site sayısı 1000 lere ulaşabilir ve bu rakamın üzerine çıkabilir.

Reseller web hosting: Bir kişi/firma 'ya özel bir alan verilir ve bu alan üzerinden kendine özel limitlemeler yapmasına izin verilerek birden fazla web hosting hesabı açmasına izin verilir.

Web hosting alınırken dikkat edilmesi gerekenler:

1. Web sitenizin hangi yazılım dili kullanılarak hazırlanacağı (Web sitelerinin yazılım dilleri farklı olabilmektedir. Yazılım dili farklılıkları web hosting servisinin sağlandığı sunucular üzerindeki işletim sistemlerinin farklı olmasına neden olmaktadır. Web sitelerinde genel olarak iki yazılım dili kullanılmaktadır. Php ve Asp.Net. Php kullanılacak web siteleri genellikle linux işletim tabanlı sunucularda host edilmesi tavsiye edilmektedir. Asp.Net kullanılan web siteleri ise Windows Server işletim sistemi tabanlı sunucularda host edilmesi tavsiye edilmektedir.)

2. Ne kadar disk alanına ihtiyaç duyduğunuz (Web sitenizin dosyalarının ve eğer E-mail hizmetini farklı bir hizmet olarak satın almıyorsanız maillerinizin maksimum ne kadarlık disk alanına ihtiyaç duyabileceğini belirlemelisiniz.)

3. Aylık bandwidth (trafik kotası) harcaması: Web sitenizdeki resimler, dokümanlar ve videolar gibi eklemeler sitenize giren ziyaretçiler tarafından görüntülendiği zaman bandwidth 'iniz dolmaya başlar. Aylık ziyaretçi ve dosyalarınızın tahmini bir ortalamasını çıkarmanız uygun paketi seçmenizde yardımcı olacaktır.



Kısaca özetlediğimiz bu 3 maddenin dışında hosting alacağınız yerin firmamı yoksa şahıs mı olduğuna, destek konusunda hızlı olup olmadıklarına, hangi konularda destek verdiklerini kontrol etmenizde ve mutlaka hizmet sözleşmesini okumanız web hosting paketi satın almanızda size oldukça yardımcı olacaktır ve böylece kullanmayacağınız bir paket satın almayarak yüksek maliyetlerden kurtulabilirsiniz.

Bilgisayar Dershanesi Ders Sahibi;
Bilgisayar Dershanesi

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER