Üye Kayıt Üye Giriş

Java Dersleri-If-Then-Else


If-Then-Else

If-Then-Else

   Temel prensiplerini anladıktan sonra, artık değişkenleri de kullanarak bir şeyler üretmenin zamanı geldi denebilir. Bu ders If-Then-Else ifadeleri hakkında olacaktır. "If-Then-Else" kullanarak programınızı ziyaretçinin girdiği verilere göre farklı reaksiyon gösterir hale getirebilirsiniz. "If-Then-Else"in esas formatı şöyle olur:

    if (eğer şartlar doğruysa)

   {

   bu satırı uygula;
   bu satırı da uygula;
   birde bu satırı uygula;

   } else {

   bu satırı uygula

   }

   Yukardaki örnekle ilgili önemli bir nokta:

 

  • if-the-else cümlesini başlatmak için "if" ile başlamalısınız. If küçük harfle yazılmalıdır. Dilerseniz "IF" yazın bakın browser hemen $&%#|!* demeye başlar.

  • Parantezlerin içinde bir koşul ( şart ) bulunmalıdır. Artık "kızkardeşim beni seviyor" veya "internet bağlantım çok yavaş" demiyoruz. Bunların yerine kizkardes == "seviyor" veya internet_hizi == "yavas" (burada "kizkardes" ve "internet_hizi" değişkenler oluyor. "seviyor" ve "yavas" ise değğşkenlere atanmış değerler oluyor.)

   Şimdi biraz daha detay ile devam edelim. Bunu hemen bütün javascriptlerde kullanmak zorundasınız. Ben kullanılmayan bir tane olduğunu sanmıyorum.
 

   var feedback = prompt("Şimdiye kadar bu derslerden memnunmusunuz?", "evet veya hayir");

   if (feedback == "evet") {

   alert("teşekkür ederim!");

   } else {

   alert ("kimse sizi okumaya zorlamıyor, artık okumayın lütfen!");

   }
 

   Sanırım ilk satırı geçen dersten hatırlarsınız, ziyaretçiye bir soru soruyorsunuz ve cevabıda değişken olarak saklıyorsunuz.

   Bu scriptin ikinci satırı epeyi ilginç. Gördüğünüz gibi Javascripti sorgulamaktayız. Sorumda diyorum ki "aldığın değer 'evet'e eşitmidir?" Dikkat edilecek bir kaç nokta var burada: Bakın, cevapta " " işareti yok ama evet de var. Unutmayın stringleri yazdırırken, string'te " " işareti olmalı, ama değişkenlerde gerek yok. İkincisi 2 tane == işaretinin kullanımına dikkat. 1 tane = herhangi bir şeyi tanımlamak için kullanılır. Fakat bir şeyi sorguluyorsanız yana yana 2 tane = işareti kullanmanız lazım. Eğer yukardaki örnekte 1 tane = işareti kullanırsanız, ya hata verecektir, veya değerleri birbirinin üzerine yazacaktır. Aşağıda şartların listesi de verilmiştir:

 

x == y

Eğer x eşittir y

x != y

Eğer x eşit değil y

x < y

Eğer x küçük y

x > y

Eğer x büyük y

x <= y

Eğer x küçük eşit y

x >= y

Eğer x büyük eşit y

Bilgisayar Dershanesi Ders Sahibi;
Bilgisayar Dershanesi

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER