Üye Kayıt Üye Giriş

ETA PAKET MUH.PROGRAMINDA STOK PROGRAM MODÜLÜNÜN KULLANIMI


ETA PAKET MUH.PROGRAMINDA  STOK PROGRAM  MODÜLÜNÜN KULLANIMI

 

Bu bölümde işletmenin stok hareketlerinin takibi yapılır. İşletmelerin depo giriş – çıkış hareketlerini kontrol etmek ve stoklara bağlı entegrasyon işlemlerini yapmak için bu modül kullanılır. Fatura, irsaliye,sipariş, müstahsil makbuzu ve imalat modülleri ile stok modülü ile  entegre olarak çalışır. 

A-STOK KARTI


İşletmeler mal (emtia) hareketlerini mal kalemlerine göre takip etmek zorundadırlar. Mal hareketlerinin takibi hem mevzuat gereğidir hem de işletmenin mal giriş- çıkışlarını bilmesi için gereklidir.  Çok çeşitli ürün alım – satımı yapan işletmeler için bu durum daha da önemlidir. Bunun içinde her bir mal cinsi için ayrı ayrı takip gerekir ve bu amaçla her bir mal cinsi için bir stok kartı oluşturulur.
Yeni alınmış bir ürün için stok kartı oluşturma işlem basamakları şöyledir.

  1. ANA MÖNÜDEN STOK ÜZERİNE GELİNİR VE ENTER YAPILIR
  2. F2 STOK KARTI
  3. F2 YENİ KART

1-YENİ KART


Stok kartlarının ilk olarak tanımlandığı bölümdür.  Ekrana gelen pencereye yeni ürüne ait bilgiler girilir. Bilgi girişi için 3 sayfa vardır. Sayfalar arası geçiş için PAGE DOWN kullanılır.

Birinci sayfa Bilgileri: Mala ait faturadaki bilgilerden oluşur. Stok Kodu için, harf ya da rakam kullanıla bilinir. Esas olan ürünü hatırlatıcı bir kod olmasıdır. Birim bilgisi yazılırken faturadaki birimi dikkate alınmalıdır.  Fiyatların yazılması isteğe bağlıdır.  Karışıklığa sebep vermemek için fiyatın yazılmaması tercih edilmelidir. Ancak fiyat alanlarının kullanımı gerekiyorsa aşağıdaki  kurallar çerçevesinde işlemler yapılır.

            Stok kartı  düzenlenirken FİYAT 1, FİYAT2… gibi bilgi girişi yapılacak bir alan vardır. FİYAT 1 bölümüne  faturadaki alış fiyatları yazılabilinir.  Satış fiyatı ise FİYAT 2 yazılabilinir.  Satış fiyatı  bilgi girişinde belli değil ancak Kâr yüzdesi belli ise bu durumda FİYAT 2 için  işlem basamağı aşağıdaki gibidir

ANA MENÜ STOK / F5 SERVİS  / F5 YENİ FİYATLANDIRMA   Açılan pencerede ki bilgiler şöyle doldurulur.
Yeni fiyatlandırma yapacağımız STOK KODU  biliniyorsa yazılır, aksi durumda F6 ile stok listesinden seçilir
KAYNAK : FİYAT 1          ÇARPAN:1.Kâr oranı (örnek 1.30 gibi)
HEDEF  :  FİYAT 2    Daha sonra F2 FİYATLANDIRMA İŞLEMİ tuşuna basınız. EVET seçeneğini onaylayınız.


Fiyatlarda değişiklik yapmak içinde aşağıdaki işlem takip edilir.
ANA MENÜ STOK / F5 SERVİS  / F5 YENİ FİYATLANDIRMA   Açılan pencerede ki bilgiler şöyle doldurulur.
Yeni fiyatlandırma yapacağımız STOK KODU  biliniyorsa yazılır, aksi durumda F6 ile stok listesinden seçilir
KAYNAK : FİYAT 2          ÇARPAN:1.Zam oranı (örnek 1.20 gibi)
HEDEF  :  FİYAT 2    Daha sonra F2 FİYATLANDIRMA İŞLEMİ tuşuna basınız. EVET seçeneğini onaylayınız.
Burada KAYNAK ve HEDEF aynıdır. Nedeni fiyatın yenilenmesidir.

İndirimli fiyat belirleme işleminde sadece ÇARPAN değişir. Çarpanın karşısına indirimden sonraki kalan yüzde tutar yazılır. Örneğin üründe %20 indirim varsa ÇARPAN=0,80 olur.

Stoklara ait fiyatların listesini görmek için izlenecek işlem sırası şöyledir.
ANA MENÜ STOK / F4 RAPORLAR / F2 STOK LİSTELERİ / F3 FİYAT LİSTESİ açılan pencerede F6 ile stok listesini bulup o stok için fiyat listesini alabiliriz.  F2 ile tüm stokların fiyat listesi ekrana gelir.         

İkinci Sayfa Bilgileri: Bu sayfada diğer modüller ile entegre çalışmayı sağlayacak bilgilerin girişi yapılır. Bu bölümde TDHP kullanılacak hesap planı kodları girilir.

Gerek alımlar da gerekse satış işlemlerinde TDHP kodları verilirken alımlar için 153 TİCARİ MALLAR,  satışlar için 600 YURTİÇİ SATIŞLAR HESABI kullanılmaktadır. Ancak birden fazla ürün alım-satımı yapan işletmelerde her bir ürün için yardımcı hesap kullanılması gerekir, ki bunun için TDHP yardımcı hesapların eklenmesi gerekir.
Örnek OTO VCD ÇALAR için 153.01 OTO VCD ÇALAR .gibi Eğer yardımcı hesaplar daha önce oluşturulmamış ise  kartın kayıt aşamasında” ……… HESABINI GİRİN” Uyarısı gelir ki bu durumda gerekli bilgi girişi yaparak kayıt yapılarak da yardımcı hesaplar oluşturula bilinir.

Üçüncü Sayfa Bilgileri: Mala ait bilgilerin girildiği alandır.

BİLGİ GİRİŞİ BİTTİKTEN SONRA F2 KAYDET SEÇENEĞİ İLE BİLGİLER STOK KARTINA KAYIT YAPILIR. BU İŞLEM SIRASINDA “AÇILIŞ DEVİR DEĞERLERİNİ GİRİNİZ” UYARISI GELİR.  EĞER AÇILIŞ VEYA DEVİR DEĞERİ VARSA İLGİLİ ALANA BU RAKAMLAR YAZILIR.  F2 KAYIT TUŞU TIKLANIR.  AÇILIŞ VEYA DEVİR DEĞERİ YOKSA DA F2 TIKLANIR.

2- ESKİ KART


            Bu menüden, önceden açılmış stok kartlarındaki bilgileri değiştirebilir veya eski kartı silebilirsiniz. Ekranın altındaki F5 ARAMA tuşuyla daha önceden tanımlanmış stok kartları aranır. İstenen kart bulununca da F6 BUKART ÜZERİNDE İŞLEM tuşuna basılır ve stok kartı ekrana getirilir. Gerekli değişiklikler yapıldıktan sonra F2 KAYDET tıklanır.

Stok kartında Otomatik olarak (default) gelmesini istediğimiz bazı bilgiler PARAMETRELER bölümünde ayarlanabilinir.  KDV ORANI DEĞİŞTİRME, İSKONTO ORANI GİBİ..Bunun için işlem sırası şöyledir:
ANA MENÜ STOK/F5 SERVİS/F4 SABİT TANIMLAR/F2 PARAMETRELER/ GEREKLİ BİLGİ GİRİŞİNİ YAP/F2 KAYDET

Bilgisayar Dershanesi Ders Sahibi;
Bilgisayar Dershanesi

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER