Üye Kayıt Üye Giriş

Meta Tag Nedir?


Meta Tag Nedir?

Meta taglar HTML kodumuzun <head> tagi içerisine yerlestirdigimiz ve arama motorlarina sitemizin içerigi hakkinda bilgi veren etiketlerdir. Arama motorlari eskiden taradiklari web sayfasi hakkindaki bilgileri büyük çogunlukla meta etiketlerinden aliyorken günümüzde sayfa içerisinde kendi algoritmalari ile gezinerek bilgi toplamakta. Tabiki bu meta taglarin geçersiz oldugu anlamina gelmiyor, arama motorlari gezindigi sayfa hakkinda bilgi toplamak için meta taglarindan hala yararlanmakta. Bu konuda kesin olmasa da birçok söylem var. Kimine göre meta tagi olmazsa web sitemiz asla ön siralarda yer almaz, kimine göre ise artik bu etiketler gereksiz, kullanmasak hiçbir sorun olmaz. Google web yönetici araçlarinda bulunan dökümanlarini incelendigimde google amcaninda meta etiketlerini kullanmamizi tavsiye ettigini gördüm.

 

 Ben tüm yorumlari duymamazliktan gelerek kendi testimi yapmaya karar verdim. www.yazilimmutfagi.com sitemize 3 gün önce meta taglari ekledim ve sonuç ne olacak diye bekledim. Ayni zamanda sitede bulunan etiketleri link haline getirerek bir arama sayfasina yönlendirdim. Siteye ekledigim etiketler sonucunda google amcamizin sitemiz için indexledigi sayfalarin tam 6 kat arttigini gördüm. Yazilim mutfagi daha 3 aylik bir site. Bu zaman içerisinde 3.haftaya kadar sadece 15 sayfamizi indexleyip bekleyen google amca, meta taglari ve etiketleri ekledikten sonra tam 99 sayfa indexledi. Ayrica meta taglarini ekledikten sonra google amcada yapilan aramalarda daha ön siralarda çiktigimizi fark ettim. O zaman bu etiketlerde is var diyerek sitemize nasil meta taglari ekleyebilecegimizi sizinle paylasmak istedim.  Ilk olarak önemli gördügüm meta taglari hakkinda kisa bilgileri vereyim daha sonrada ASP.NET ile dinamik olarak nasil meta tagi olusturacagimiza bakalim. Hadi baslayalim.

Bazi Meta taglar

- Description: Isminden de anlayacagimiz üzere web sitemizin içerigi hakkinda kisa bilgi veren ve aramalarda site basliginin altinda çikan açiklama kismidir.
<meta name="description" content="Yazilima doyacaksiniz" />

 

Keywords : En can alici meta tagdir. Arama motorlarinin sitemizin içerigini hangi kategorilerde indexleyecegini bildirdigimiz, sitemizin içerigi hakkinda detayli bilgi vermemizi saglayan etiket. Description tagi sadece özet ve genel bir bilgi verirken, keywords tagi her sayfada farkli kullanabilecegimiz ve o anki sayfa içerigi hakkinda detayli bilgi veren bir etikettir. Keywords tagi içerisine birden fazla farkli bilgi yazabiliriz tek yapmamiz gereken her farkli bilgiyi virgulle ayirmak. Ben bu etiketi sayfalarinizda dinamik olarak kullanmanizi tavsiye ederim. Yani sitemizde bulunan her sayfa için o sayfaya ait içerik hakkinda detayli bilgi veren bir keywords tagi çok daha kullanisli olacaktir. Dinamik olarak keyword tagi olusturmayi biraz sonra anlatacagim.
<meta name="keywords" content="asp.net, dataset, sqldataadapter" />

 

 -  Robots :Bu tag arama motorlarina eklendigi sayfanin indexlenip indexlenmeyecegini ayrica sayfada bulunan linklerin arama motoru tarafindan takip edilip edilmeyecegini belirler. Yani önemli bir tagdir. Eger kullanilmazsa varsayilan degeri indexle ve linkleri takip et demektir.

<meta name="robots" content="index,follow" />
<
meta name="robots" content="index,nofollow" />
<
meta name="robots" content="noindex,nofollow" />
<
meta name="robots" content="index,nofollow" />

Yukaridaki örneklerden anlasilacagi gibi;

o   index etiketi; sayfayi indexle

o   noindex etiketi; sayfa içerigini indexleme

o   follow etiketi; sayfadaki linkleri takip et

o   nofollow etiketi ise sayfadaki linkleri takip etme anlamina geliyor.

Simdilik bu kadar meta etiketi yeterli diye düsünüyorum. Simdi gelelim ASP.NET ile dinamik meta etiketi eklemeye.

ASP.NET ile Dinamik Meta Etiketi eklemek

string metaContent = "ASP.NET,Web Service,ASP.NET Web Service Application,XML Web Servisleri,Web Servis nasil olusturulur";

HtmlMeta hm = new HtmlMeta();

HtmlHead head = (HtmlHead)Page.Header;

hm.Name = "Keywords";

hm.Content = metaContent;

head.Controls.Add(hm);

 

Yukaridaki küçük kod parçasindan da anliyacaginiz gibi ilk olarak kodumuzda content için gerekli stringi olusturuyoruz. Bunu veritabaninda bulunan etiketlerimizi kullanarak olusturmamiz en mantiklisi. Bu makalemizin de sonuna geldik. Bir sonraki makalemizde görüsmek üzere.

Bilgisayar Dershanesi Ders Sahibi;
Bilgisayar Dershanesi

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER